Echt luisteren naar kinderen

14-03-2016

Ook ik betrap mezelf er weleens op dat ik soms niet echt luister naar wat mijn kinderen me aan het vertellen zijn.

Ik ben dan bijvoorbeeld druk bezig met koken en probeer tegelijkertijd een vriendin een appje te sturen. Terwijl écht luisteren naar je kind zo belangrijk is.

Als je echt luistert naar je kind, zal je kind namelijk beter in zijn of haar vel komen te zitten, het zal de band tussen jou en je kind versterken en het kind zal zelfs gehoorzamer worden, omdat hij niet steeds om negatieve aandacht hoeft te vragen. Je kind zal zich gehoord voelen en daardoor zal hij ook op latere leeftijd steeds meer gaan delen met jullie als ouders, omdat hij heeft meegekregen dat hij altijd zijn verhaal kwijt kan bij jullie. Bovendien leert je kind steeds beter omgaan met emoties zoals boosheid en verdriet wanneer hij gehoord wordt.

Maar hoe luister je echt naar je kind?

  • het allerbelangrijkste: maak oogcontact met je kind. Dat betekent dus ook dat als je kind nog klein is, je door je knieën gaat, zodat je je kind kan aankijken. Laat merken dat je enkel en alleen aandacht hebt voor je kind op dat moment. Laat je telefoon dus even liggen op tafel :-)
  • laat het kind zelf vertellen, dus geef je kind alle ruimte om te vertellen. Probeer je kind niet teveel te onderbreken, en wees niet bang voor stiltes in het verhaal.
  • laat tussendoor merken dat je nog steeds met aandacht naar je kind luistert. Zeg tussendoor 'ja' 'o'ja' of 'hm'
  • vat het verhaal van je kind samen: dus als ik het goed begrijp, ben je verdrietig omdat...ben je boos omdat....
  • stel vervolgens 'open' vragen: Hoe, wat, wanneer? Geef hierbij niet teveel adviezen. Vaak wil je kind alleen zijn of haar verhaal kwijt en alleen vertellen wat er bijvoorbeeld op school is gebeurd.
  • zorg dat je met je hoofd echt even alleen bij je kind bent. Kinderen merken haarfijn als je met je hoofd bijvoorbeeld bij de boodschappen zit. Een goed momentje om even goed naar je kind te kunnen luisteren is bij het naar bed gaan. Neem samen even de dag door en vraag aan je kind, wat er leuk, speciaal of minder leuk of misschien zelfs wel stom was aan de dag.

 

Leuk? Deel het!